Orta Yüz Gençleştirme İşlemleri
Orta yüz bölgesinde yer alan yapılar alt göz kapak...
Yüz bölgesinde estetik kavramı, özellikle kadınlar için büyük önem taşımaktadır. Her dönemde cilt sağlığının ve gençliğinin korunması amacı ile farklı yöntemler uygulanmıştır. Modern tıbbın imkanları doğrultusunda günümüzde birçok estetik uygulama güvenilir ve kalıcı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yüz germe uygulaması da bu estetik operasyonlar arasında yer almaktadır.
Yüzdeki sarkmalara neden olan fazlalık derinin cerrahi operasyon ile alınması işlemidir. Kalan deri ise gergin bir görünüme kavuşur ve yüzde on yıl gençleşme etkisi sağlar.
Yüz bölgesi; alın, şakaklar, yanak, dudak ve göz çevresi, çene ve boyun ile bir bütündür. Bu nedenle yüz germe ameliyatlarını planlarken uzmanlar herbirini bir bütün olarak değerlendirmektedir. Yüz germe ameliyatı sırasında yüzde oluşan sarkmaların giderilmesi için; kas, sinir ve yağ dokusundaki fazlalıklar alınmakta ve pot oluşturacak bölgelerde gerekli miktarda kırpmalar uygulanmaktadır. 60 yaş üzerindeki hastalarda boyun bölgesinde de ciddi oranda deformasyon yaşandığı için bu bölgede de işlem uygulanmaktadır.
Genetik ya da çevresel faktörlerin etkisi ile cilt yaşlanmaktadır. Öyle ki yapısı oldukça hassas olan ve sürekli güneş ışınlarına ve havadaki kirli gaza maruz kalan yüz bölgesi oldukça çabuk yaşlanmaktadır. Tıp alanındaki gelişmeler sonucunda birden farklı cilt gençleştirme yöntemi uygulanabilmektedir.
Bu yöntemler arasında en sık tercih edilenleri ise; dolgu, botoks, rafyofrekans gibi ameliyatsız yöntemlerdir. Söz konusu ameliyatsız yöntemler; cilt aypısındaki minimal çizgileri ve sarkmaları düzeltebilmektedir. Ancak özellikle 50 yaş sonrasında bu yöntemlerin etkinliği oldukça düşük olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar yüz germe ameliyatını önermektedir. Çene ve alın bölgesindeki derin çizgilerin, yanaklardaki hacim kaybı ve sonrasındaki ileri derecedeki sarkmaların tedavisi ancak yüz germe ameliyatı ile mümkün olabilmektedir.
Yüz germe ameliyatından önce uygunluk durumunuzun değerlendirilmesi açısından bir uzmana görünmeli ayrıca bir hastalığınız ve/veya kullandığınız ilaçlarınız varsa bunları doktorunuza bildirmelisiniz. Yüz germe ameliyatının orta yaşların sonlarına doğru uygulanması önerilmektedir.
Yüz germe ameliyatı ağrısız bir işlemdir. Hasta 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Ancak hatsanın kendini iyi hissetmesi durumunda işlemden sonra birkaç saat içinde de taburcu edilebilir. Evde istirahat süresi ile birlikte normal yaşama dönüş 1 haftayı bulmaktadır. Dikişler de 1 haftanın sonunda alınır. Birkaç haftadan sonra ise hasta artık tamamen normale döner ve dikkat edilmesi gereken hiçbir unsur kalmaz.
Yaşlanma Sırasında Yüzde Neler Olur?
Yaşlanmayı belirleyen belki de en önemli faktör genetiktir. İyi bir genetik yapıya sahip olan kişi çevre koşulları kötü de olsa geç yaşlanır. Bunun dışında ırksal özellikler önemlidir. Kalın ciltli Akdeniz ırkında daha çok yer çekimine bağlı sarkmalar gözlenirken, ince ciltli sarışın Kuzey Avrupalılarda kırışıklıklar daha belirgin olur.
Yaşlanma konusunda kişinin kontrol edebileceği faktörler ise şunlardır: düzenli uyumak, iyi beslenmek, güneşten uzak durmak, bol sıvı tüketmek, sigara içmemek, fazla alkol tüketmemek, stresten uzak durmak, temiz bir ortamda yaşamak, fazla makyajdan kaçınmak, düzenli nemlendirici ve cilt bakım ürünleri kullanmak.
Stresten uzak bir yaşama biçiminin yanı sıra; sık kilo alıp vermeme, sağlıklı ve temiz beslenme, sigara-alkol gibi zararlı maddelerinin tüketilmemesi de yaşlanmayı geciktirmektedir.
Yüz gençleştirme işlemleri yaşlanmaya bağlı olarak yüzde oluşan izleri ortadan kaldırmaya yönelik bir seri cerrahi ve cerrahi dışı işleme verilen genel isimdir.
Ameliyatsız gençleştirme işlemleri arasında askı işlemleri, cilt soyma işlemleri, botulinum toksin ve dolgu uygulamaları sayılabilir.
Yüz gençleştirme ameliyatlarını üçe ayırıyoruz:
Alın bölgesi, şakaklar, kaşlar ve üst göz kapakları . Bu bölgede ameliyat olarak daha çok yer çekiminin yaratığı sarkmalara yönelik kaldırma işlemleri yapılır. Bunlar arasında endoskopik ve açık alın germe işlemleri, şakak germe, kaş kaldırma, kaş askıları, üst göz kapağı cerrahisi (üst blefaroplasti) sayılabilir.
Alt göz kapakları, yanaklar ve elmacık kemikleri. Bu bölgede amaç bozulmuş olan alt göz kapağı-yanak ilişkisini düzeltmek, aşağıya sarkmış olan yanağı yukarı taşımak ve oluşan yumuşak doku kaybını yerine koymaktır. Bu işlemler arasında alt göz kapağı ameliyatı (alt blefaroplasti), endoskopik orta yüz germe, alt kapaktan yapılan orta yüz germe işlemleri, orta yüz askıları, yağ enjeksiyonları ve dolgular sayılabilir.
Çene kenarları, alt dudaklar ve boyun. Bu bölgede amaç yer çekiminin etkisi ile aşağı sarkan yüzü yukarı kaldırmak, çene kemiğinin üzerinde oluşan cilt yığılmalarını (jowl) düzeltmek, boyundaki yağ fazlasını almak ve boyunu germektir. Bu işlemler arasında yüz ve boyun germe ameliyatları, boyuna liposuction işlemleri sayılabilir.
Yüz germe ameliyatı sonrasında buz uygulamaları rahatıcı etkiye sahiptir. Drenler çıkarıldıktan sonra buz uygulaması önerilmektedir. Ameliyat sonrasında dikişlerin alınması için yaklaşık 1 hafta beklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte yüz bölgesi her türlü travmadan korunmalıdır. Saç tarama ya da yüz yıkama gibi aktiviteler nazik bir şekilde yapılmalıdır. Aynı zamanda bu süreçte ağır sportif faaliyetler ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Yüz germe ameliyatları genelde 45-55 yaş aralığındaki insanlar tarafından tercih edilmektedir. Yüz germe ameliyatları 3-6 saat arasında değişiklik gösterir. Kişinin şikayetlerine oranla yapılan işleme göre işlem saati değişir. Yüz germe ameliyatları kişiye ve cilt yapısına göre farklılık gösterse de kişi ortalama 10 yaş daha genç görünür. Yüz germe ameliyatı ağrılı bir işlem değildir. Ameliyattan sonraki birkaç günde bile fazla ağrı görülmez. Yüz germe ameliyatı yüz ve boyun bölgesinde sarkma yaşayan kişilere yapılır. Genelde 40 yaşında büyük kişiler bu işlemi tercih etmektedir. Yüz germe ameliyatı sonrasında iz kalmaz. Çünkü kesiler saçlı bölgeden yapılır. Bu sebeple gözle görünür bir ameliyat izi oluşmaz. Yüz germe ameliyatında sonra işlemin bozulmasının imkanı yoktur. Ancak yıllar geçtikçe cildin kendi doğal hali sarkacağı için yaşlanma belirtileri kaçınılmaz olarak görülecektir.Yüz gerdirme kaç yaşında yapılmalı?
Yüz germe işlemi kaç saat sürer?
Yüz germe ameliyatları kaç yaş gençleştirir?
Yüz germe ağrılı mı?
Yüz germe kimlere yapılır?
Yüz germe ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Yüz germe ameliyatı kalıcı mı?