Meme Büyütme
İlk meme protezleri 1963 yılında ABD’de kullanılma...
Meme dikleştirme, sarkmış memelerin tekrar uygun pozisyona getirilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Bu işlemde memeler büyükse, meme dokusunun fazlası çıkarılır, küçükse silikon protezlerle desteklenir. Memenin büyüklüğü yeterli sadece deri fazlalığı varsa, sadece deri çıkarılarak da şekillendirilebilir. Ameliyatlar 18 yaşından büyük kişilerde uygulanabilir.
Ameliyat sonrası iz, yapılacak ameliyatın tekniğine göre değişir. Meme başı çevresinde, meme başı ve buradan aşağıya inen dik bir çizgi veya ters T şeklinde olabilir. Ameliyat yöntemi de memenin sarkıklık derecesine göre belirlenir.
Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, meme dikleştirme ameliyatında da ameliyattan 2~3 hafta öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcıları ve sigarayı kesmek gerekmektedir.
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünlerde yoğun tüketildiğinde kan sulandırıcı etki gösterir.
Tüm meme ameliyatlarından önce 40 yaş üzerindeki her hastanın mamografi, 40 yaş altındaki hastaların meme USG, çektirmesi gereklidir. Memeye yapılan işlem öncesinde elde radyolojik bir görüntü olması sonraki takipler açısından çok önemlidir. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçtiğinde tetkikler tekrarlanır.
Ameliyat bitiminden 4 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Genellikle 1 gece hastanede kalmaları uygundur. Ameliyat sonunda fazla kanı toplaması için yerleştirilen drenler genellikle ertesi gün çekilir. Hastanın pansumanı yenilenir, ve taburcu edilir. 1 hafta sonra dikişler alınır. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyenini gece gündüz takması gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.
Ameliyat sonrası ilk 3 hafta memeler normalden daha yukarıda ve dik dururlar, görüntüleri doğal olmaz. Üçüncü haftadan sonra memelerin görünümü normal dönmeye ve memeler normal yerlerine inmeye başlarlar. Memeler tam şekillerini ancak 3. ayda alırlar. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır. Ameliyat üzerinden bir yıl geçtiğinde kontrol mamografisi/USG çekilir.
Ameliyat sırasında meme dokusundan çıkarılıp çıkarılmadığı ve ne kadar çıkarıldığı belirleyicidir. Süt verme oranları meme küçültme ameliyatlarına göre daha iyidir.
Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra geçici his kayıpları olabilir. Kalıcı his kaybı beklenen bir durum değildir. Ameliyattan birkaç ay sonra meme başları eski duyarlılıklarına kavuşur.
Meme dikleştirme işleminin meme kanseri ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Küçültme ile birlikte yapıldığında meme kanseri riskini belirgin bir şekilde azaltır. Ayrıca çıkan parçaların patolojik incelemesi hasta takibi açısından önemli bir bilgi sağlar. Dikleştirme sırasında protez kullanılan hastalarda da kanser riski artmaz.
Dikleştirme işleminden sonra en sık karşılaşılan sorunlar kötü yara izleri, memelerin yeterince dikleşmemesi, asimetriler, meme başlarının gereğinden yukarıda ya da aşağıda kalmasıdır. Dikleştirme sırasında meme protezi konulan hastalarda proteze ait sorunlar yaşanabilir. Bunların arasında en önemlisi kapsül kontraktürüdür. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi meme büyütme başlığı altında bulabilirsiniz.
Hastanın yaşı ilerledikçe memelerde de bir miktar gevşeme olacaktır; ancak hiçbir zaman ameliyat öncesine geri dönme durumu söz konusu olmamaktadır.
Meme küçültme hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Kilo alıp verme sonucunda oluşan sarkıklık, emzirme sonrasında oluşan sarkıklık ve yaş ilerlemesi yüzünden oluşan sarkıklıktan muzdarip olan kişilere meme küçültme ameliyatı yapılabilir. Memelerdeki sarkıklık 4 şekilde incelenir. Hafif pitoz, orta pitoz, ileri pitoz, yalancı pitoz olarak sıralanır. Meme ucunun meme altı kıvrımı seviyesinde ya da daha sarkık olması durumunda ve meme ucu meme altı kıvrımının üstünde olsa da meme dokusu sarkıksa meme sarkık gözükür. Memelerin sarkma nedeni yaşla doğru orantıdadır. Ancak hormonal dengesizlikler, meme dokusunun azalması sebebiyle sarkıklık oluşur. Memelerde sarkma için meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyatın süresi yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Bu ameliyatta protez kullanılır ancak dikleştirme için değil meme görüntüsünü düzenlemek amacıyla kullanılır. Meme dikleştirme ameliyatı genel anesteziyle yapılan bir işlemdir. Doğum üzerinden 6 ay geçtikten sonra meme dikleştirme operasyonu uygulanabilir hale gelinir.Meme dikleştirme kimlere yapılır?
Memelerdeki sarkıklık nasıl anlaşılır?
Memeler neden sarkar?
Memelerde sarkma nasıl düzelir?
Meme dikleştirmede protez kullanılır mı?
Meme dikleştirme genel anesteziyle mi yapılır?
Doğumdan ne kadar sonra meme dikleştirme ameliyatı yapılır?